Dierenartsen waarschuwen voor problemen bij extreem kortsnuitige honden en katten

  • Geplaatst op
Dierenartsen waarschuwen voor problemen bij extreem kortsnuitige honden en katten

Dierenartsen waarschuwen voor problemen bij extreem kortsnuitige honden en katten

01-12-2017

Dierenartsen van de KNMvD maken zich zorgen over de stijgende populariteit van extreem kortsnuitige honden en katten zoals de Franse Bulldog, de Mopshond en de Exotic Shorthair. Door het gericht fokken op schedels met een hele korte snuit ontstaan er bij deze dieren onder andere ernstige problemen met de ademhaling. Dierenartsen moeten dan chirurgisch ingrijpen om deze klachten te verhelpen.

Het is ongewenst dat deze operaties bij bepaalde rassen de norm zijn geworden. Wetgeving en zelfregulering om deze fokkerijproblemen te voorkomen hebben helaas nog onvoldoende effect. Zolang de gezondheidsproblemen bij deze rassen niet zijn opgelost adviseren dierenartsen om terughoudend te zijn met de aanschaf van een dergelijke hond of kat. Sowieso is het verstandig als mensen zich voor de aanschaf van een dieren goed informeren over mogelijke erfelijke of rasgebonden aandoeningen. Dierenartsen kunnen helpen bij de keuze voor een gezond en geschikt huisdier.

Om de problemen op te lossen moeten honden- en kattenfokkers met hun rasverenigingen op advies van dierenartsen werken aan veranderingen in het fokbeleid die leiden tot gezonde dieren met een passende snuitlengte. Dit kan door het fokken op extreme uiterlijke kenmerken te voorkomen en dieren met gezondheids- en welzijnsproblemen uit te sluiten van de fokkerij. Tijdens shows moet meer nadruk op de gezondheid en het welzijn van rashonden en -katten komen te liggen. Tot slot roept de KNMvD op om geen dieren met extreem korte snuiten te gebruiken in reclamecampagnes.

Het LICG geeft in de rashondenbijsluiters en in de Rashondengids informatie over rasgebonden erfelijke aandoeningen, inclusief aandoeningen die ontstaan zijn door te extreme raskenmerken. Als koper van een pup is het belangrijk dat u stilstaat bij de gevolgen van bepaalde uiterlijke kenmerken. Dit soort kenmerken kunnen het welzijn van een dier flink aantasten. Als kopers steeds kiezen voor gezondere dieren waarbij dat soort kenmerken niet overdreven zijn, dan zal een fokker daarop moeten inspelen en dieren moeten fokken die niet door hun uiterlijk worden beperkt.

(bron: KNMvD)